Medovina z lipového medu Pleva 0,5l/0,2l
• bez prídavku cukru
• pri výrobe nie je použité tepelnej úpravy
• neobsahuje žiadne konzervačné látky, farbivá ani príchute
• Regionálna potravina roku 2023 Královohradeckého kraja
• ocenená bronzovou medailou Medovinka roku 2021
.png?68f896e5)
.png?68f896fb)
.png?68f896f1)
.png?68f896d7)
Naša lipová medovina získala ocenenie Regionálna potravina Královéhradeckého kraja za rok 2023. V roku 2021 získala bronzovú medailu v kategórii tradičných medovín v súťaži Medovinka roka.
Originálny proces výroby
S výrobou medového vína - medoviny začínali v rodinnej firme Pleva pred pätnástimi rokmi. Prvé kvasenie prebiehalo v maličkom objeme 10 litrov a dá sa povedať, že už to sa veľmi podarilo a dobre chutilo. Počas prvých rokov výroby načítali veľa kníh, konzultovali postup s vinárom, ale predovšetkým neustále vylepšovali, starali sa o dobré podmienky uskladnenia, kontrolovali výrobné teplotu i teplotu pri zrení a pravidelne ochutnávali.
Dbáme na to, aby lipové medové víno neobsahovalo žiadny pridaný cukor. Chuť medoviny totiž plne odráža kvalitu medu, z ktorého sa vyrába, pri poctivej výrobe skrátka nejde med nahradiť menej kvalitné či úplne inú surovinou. Pri výrobe medovín rodinnej firmy Pleva platí prísny zákaz konzervantov, farbív, dokyselovania i dosladzovania. Zachovávame prírodnú chuť medu, ktorý tvorí zásadnú zložku nápoja.
Každá šarža je originál
Hoci dodržiavajú ich tradičné výrobné postupy, často sa chuť jednotlivých šarží líšia. Na chuťové rozdiely má vplyv med, z ktorého je medovina vyrobená, ale tiež to, pri akých teplotách prebieha kvasenie. Kvasenie pri nižšej teplote okolo 9 stupňov je o mesiac dlhšia ako kvasenia pri bežnej teplote 22 - 25 stupňov a v nápoji po ňom zostane zachované viac aromatických látok a plnšie chuť.
Kvasenie pri nižšej teplote najčastejšie používajú pri výrobe lipového a agátového medového vína, preto je ich vôňa veľmi výrazná a príjemná.
Niekedy sa zákazníci pýtajú na to, či sediment v medovine nejako určuje jej vek, kvalitu alebo má čo dočinenia s medom, z ktorého je vyrobená. Žiadna z domnelých odpovedí však nie je správna. Sediment je prirodzenou vlastnosťou medového vína. U niektorých šarží je prítomný, inde ho nenájdete.
Lahodnú medovinu z lipového medu môžete konzumovať na štyri spôsoby:
1. Tradične si ju môžete naliať za izbovej teploty, krásne vás zahreje.
2. Pokiaľ udrú naozaj tvrdé mrazy, ohrejte ju na max. 50 stupňov a podávajte v hrnčeku či kalíšku príjemne teplú.
3. V lete vás naopak môže veľmi osviežiť. Buď nechajte fľašu v chladničke a podávajte ochladenú, prípadne s ľadom, alebo...
4. ...prelejte požadované množstvo medoviny do plastovej fľaše a dajte ju do mrazničky. Voda obsiahnutá v medovine zmrzne, ale alkohol zostane tekutý. Vznikne teda nápoj konzistencie ľadovej triešte, ktorý bude obsahovať ľadové kúsky a zachová si výnimočnú medovinovú chuť. Pri horúcich letných dňoch úžasne osvieži.
V internetovom obchode www.pleva.sk je zakázaný predaj alkoholických nápojov osobám mladším ako 18 rokov.
Tento výrobok má čisto prírodné zloženie. Suroviny sú z obnoviteľných zdrojov a sú použité šetrné výrobné procesy.
Zloženie: voda, lipový med
Dodatočné parametre
| Kategória: | MEDOVINY |
|---|---|
| EAN: | Zvoľte variant |
| Objem menší: | 0,2 l |
| Objem väčší: | 0,5 l |
| Obsah alkoholu: | min. 12% |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
.png)