Čo je to kvetový peľ?

Peľ nie je len nepríjemná súčasť jari, ktorá vyháňa alergikov z prírody. Včelí peľ je unikátna prírodná látka. Obsahuje totiž úplne jedinečnú kombináciu látok, ktorá vlieva krv do žíl celej našej prírode. Ak by včelstvo nemalo peľ, nemohlo by žiť. A kde nie je hmyz, tam dlho nevydrží ani ďalší život. Okrem výživovej hodnoty má peľ aj množstvo ďalších blahodarných účinkov na ľudský organizmus.

Peľ je pre včely nepostrádateľný

Hoci peľ radíme medzi včelie produkty, jedná sa o produkt kvitnúcich semenných rastlín. Sú to pohlavné samčie bunky uložené v peľových tyčinkách a slúžia na rozmnožovanie rastlín prenesením dedičnej informácie cez bunky samičie - v semenníku. Jeho ďalšou dôležitou úlohou je, že slúži ako potrava pre drobné živočíchy. Rastlinky vidinou potravy (teda peľu) „upláca“ hmyz, aby rastlinám zaistil opelenie, ktoré zaisťuje rozširovanie genetických informácií po okolí a zachovanie druhov.

Včely by bez peľu zahynuli. Robotnice by nemohli vytvárať kŕmnu šťavu pre plod a výživu pre matku, peľ je pre včely zdrojom energie pre všetky práce ako v úli, tak na zber nektáru a peľu. Pre jeho dôležitosť pre včely ho tiež včelári nazývajú „včelí chlieb“. Nie náhodou včielky kŕmia peľom celý úľ.

Pri zbere je pre včelu peľ lákavejší ako nektár, z ktorého sa tvorí med.

Ako včela peľ zbiera a ako sa z peľu stane rúšok?

Včela lieta z kvetu na kvet, pričom sa na chĺpkoch jej kožúšku, ktoré sú dokonca stromčekovito vetvené, zachytávajú drobné zrnká peľu. Ten sčesávajú kefky na nohách do tzv. košíčkov, ktoré majú na treťom páre nôh. Pridávajú k peľu obsah medného vačku a svojich žliaz a tzv. tlačidlom ho do košíčkov utláčajú a tvoria z neho rúsky. Tie potom nosia do úľa, kde ich zhadzujú pomocou tŕňa na druhom páre nôh.

Rúsky peľu po prílete do úľa ukladá do jednotlivých buniek a necháva ďalej spracovať inými včielkami vo veku 4 až 6 dní. Tie peľ následne hlavičkami dusia, aby v nich nebol vzduch, a pridávajú výlučky zo svojich žliaz. V tomto stave následne začína mliečne kvasenie, pri ktorom popraská ochranný obal peľového zrna.

Včielky prinášajúce do úľa peľové rúšky

Z práškového peľu z kvetov tak postupne vzniká peľ rúškovaný a následne peľ plástový - perga. Celý tento náročný reťazec robia včielky preto, aby peľ bol dobre zakonzervovaný a dlho vydržal. Je nevyhnutný na prežitie celého včelstva.

Včielka vyletí 4 - 6× denne, pár rúškov má nazbieraný za 20 - 80 minút. Oba rúšky vážia 8 - 25 mg a obsahujú neuveriteľné 3 - 4 milióny peľových zŕn. Pre predstavu: Kvet jablone má okolo 100 tisíc peľových zŕn, jedna jahňada liesky alebo brezy 5 miliónov a samčie kvetenstvo kukurice dokonca 50 miliónov peľových zŕn. Jedna bunka peľu potom stačí na odchov dvoch robotník a počas jari včelstvo spotrebuje okolo 5 až 6 kg peľu.

Druhy včelieho peľu

Často sa môžete stretnúť s označením peľ kvetový – tento pojem je však všeobecný. Peľ kvetový totiž rozdeľujeme na dva hlavné druhy, o ktorých sme už písali vyššie a sú to peľ rúškovaný a peľ perga (včelí chlieb).

Perga je pôvodne ruský pojem a označuje plástový peľ. Od rúškovaného peľu sa líši tým, že už v úli prešiel fermentáciou, je preto jednoduchšie stráviteľný a podľa odborných štúdií tiež nevyvoláva alergické reakcie. Aj preto je perga drahšia.

Peľ vs. včelí peľ

Rozdiel medzi voľným vzdušným peľom v prírode a rúškovaným či plástovým peľom (pergou) je ten, že prvá je pre človeka možným alergénom, zatiaľ čo rúškovaný aj plástový peľ sú vysoko hodnotnými liečivým produktom a potravinovým doplnkom na prírodnej báze.9

Ako sa peľ odoberá a spracováva

Peľ rúškovaný sa spracováva nasledovne: Na odoberanie rúškového peľu musí mať včelár špeciálne prispôsobené úle, v ktorých sa nachádza tzv. pylochyt. Ten sa skladá z odberovej nádoby a mriežky v tvare hviezdice. Pylochyt umiestni včelár za cesno, teda za vstup do úľa, aby cez neho musela preliezť každá včielka. Pri tom si odrhne rúšok peľu, ktorý spadne do zbernej nádoby. Nádoby sa denne vyprázdňujú a peľ sa následne vzduchom s teplotou 40 °C suší a čistí. Pretože je hydroskopický, teda pohlcuje vzdušnú vlhkosť, obsahuje hneď po zbere približne 20 % vody.

Je veľmi vtipné sledovať, aké sú včielky vynaliezavé a postupne sa učia pylochytom prednášať čo najviac rúškov. Aj na tom je vidieť, ako si peľ vážia.

Získavať peľ perga už je oveľa náročnejšie a využívajú sa na to dva spôsoby:

Prvá prebieha pomocou tzv. vypichovátka, čo je trubička s priemerom včelej bunky, vo vnútri ktorej sa nachádza drôtik. Vypichovátko sa vloží do bunky s peľom až na jej samotné dno, potom sa vytiahne aj s peľom a ten sa následne pomocou drôtika vystrčí do zbernej nádoby.

Druhý variant je síce jednoduchší, avšak dá sa využiť iba pri plástoch, v ktorých ešte nie je vyliahnutý plod. Také plásty môžeme vložiť do mrazničky – po zmrznutí sa plást z vosku stáva veľmi krehkým, ľahko sa rozdrobí a peľ už stačí len zozbierať.

Jedno včelstvo dokáže za rok spotrebovať 25 až 40 kg peľu. Ten je do úľa dopravovaný mladými včielkami vo veku 15 až 17 dní. Vydržia ho zbierať len niekoľko týždňov, kým sa im neopotrebujú krídla a neuhynú vyčerpaním. Jedna včielka dokáže za deň nazbierať iba 30 až 50 mg peľu, takže nazbierať cez 25 kg je naozaj náročný proces.

A ešte zaujímavosť: kráľovná ani trúdy nie sú schopní peľ tráviť, a je im preto dodávaný robotnicami v materskej kašičke, resp. kŕmnej šťave.

Peľ ako koktail látok

Okrem výživovej hodnoty má peľ aj množstvo ďalších blahodarných účinkov na ľudský organizmus. A to jeho zloženie stále ešte nie je presne známe a výskumy môžu ešte mnohé odhaliť.

V knihe Apiterapia - liečenie včelími produktmi od Ing. Štefana Demetera sa dočítate, že peľ je považovaný za prírodný multivitamín. „Môžeme povrdiť, že peľ obsahuje všetky prvky pre organizmus nevyhnutné a blahodárne naň pôsobiace. Užívanie peľu už po krátkom čase vyvoláva pocit zdravia a spokojnosti, preto sa odporúča rekonvalescentom po ťažkých ochoreniach, operáciách a zvýšenej psychickej záťaži (stresoch a psychických traumách). dobrú pamäť."1

Zloženie pelu

Peľ sa skladá z veľkého množstva bielkovín, voľných aminokyselín, nukleových kyselín, minerálnych látok, vitamínov, cukrov, tukov, organických kyselín, enzýmov, vonných a chuťových zložiek, fytoncídnych (antibioticky pôsobiacich) látok a vody. Enzýmy sú dôležitou súčasťou peľu a zastupujú ich pepsín, trypsín, erepsín, amyláza, invertáza, rediktáza, pektináza, kozymáza, kataláza a fosfatáza. Z minerálov je v peľu obsiahnutý sodík, draslík, fosfor, vápnik, horčík, železo, chlór, síra, meď, kobalt, kremík a stopy selénu. Peľ má 5 - 7x väčší obsah aminokyselín ako hovädzie mäso, vajíčka alebo syry. Z vitamínov v pele nachádzame provitamín A, vitamín B1, B2, B6, B5, ďalej vitamín C, E a H.2

Konkrétne zloženie peľu sa líši v závislosti od druhu rastlín, z ktorých pochádza a závisí aj od vnútorných a vonkajších podmienok tej-ktorej rastliny a ani u tej istej rastliny nie je vždy rovnaké. Menej výživný peľ však včely zbierajú iba v prípade nedostatku peľu vyššej výživnej hodnoty. Ako poznáme odkiaľ peľ pochádza? Jednoducho - podľa jeho farby. Belošedý je napríklad z maliníka a ostružníka, svetlo žltý z bazy čiernej, modrý zo zväzenky. Druh a vek potom určuje, akú bude mať chuť.

Ako včelí peľ chutí?

Chuť kvetového peľu v rúškach môže byť veľmi rozmanitá, rovnako ako jeho farba závisí totiž od druhu kvetov, z ktorých pochádza. Všeobecne by sa chuť peľu dala popísať ako jemne sladká s kvetinovými tónmi, niekedy s viac či menej horkastým nádychom, inokedy v sebe nesie jemný náznak medovej chuti. Niekomu môže ľahko pripomínať chuť sena. Fermentáciou peľ prichádza o svoju farebnosť a mení sa aj jeho chuť, ktorá je sýtejšia, môže získať jemný nádych kyslosti a tiež sa pre nás stáva lepšie stráviteľným.

Príklady farieb pelu

farva pelu jar farva pelu leto farva pelu neskoré leto
.
Lieska obyčajná
.
Pagaštan konský
.
Mak siaty
.
Jelša lepkavá
.
Hloh jednosemenný
.
Slnečnica ročná
.
Trnka obyčajná
.
Ostružiník mruška, maliník
.
Divozel malokvetý
.
Hruška obyčajná
.
Ďatelina lúčna
.
Facélia vratičolistá
.
Púpava
.
Baza čierna
.
Chrastavec roľný
.
Jabloň domáca
.
Lupina mnoholistá
.

Mak vlčí

 

Využitie pelu:

  • Peľ se dobre uplatňuje pri prevencii a liečení celkovej vyčerpanosti organizmu, pri psychickej únave človeka, má omladzujúce účinky na bunky ľudského organizmu a tým i na celkovú výzor človeka.
  • Efektívne pôsobí pri chudokrvnosti z nedostatku železa (anémii), pri ochoreniach pečene – žltačke a cirhóze, pri mentálnej anorexii a celkovej podvýžive.
  • Priaznivé až vynikajúce účinky pri ochoreniach pečene má v kombinácii s medom a materskou kašičkou.
  • Podľa skúseností včelárov pôsobí priaznivo na zníženie vysokého krvného tlaku (harmonizuje krvný tlak).
  • Má priaznivé účinky pri ochoreniach predstojnej žľazy (prostaty), pri jej zápale aj zväčšení.
  • Peľ s medom a materskou kašičkou sa používa pri podvýžive a celkovom telesnom oslabení po operáciách, ťažkých ochoreniach v rámci rekonvalescencie, ale aj pri fyzickej únave a vyčerpanosti.
  • Má dobré účinky pri rôznych neuralgiách a bolestiach chrbta, pretože obsahuje všetky zložky vitamínu B.
  • Podľa lekárov z Bazileja sa peľom úspešne lieči senná nádcha. Je potrebné začať ho užívať 6 týždňov pred očakávaným nástupom sennej nádchy. U nás sa tomu hovorí "hromničný recept", pretože peľ sa začína užívať na Hromnice, tj 2. februára. A to tak, že prvý deň sa užije 1 zrnko, druhý deň 2, tretí deň 3 a tak postupne až do váhy 15 g denne. Pokiaľ sa prejaví nepriaznivý účinok, je nutné užívanie okamžite ukončiť.
  • Je ideálnou dietetickou doplnkovou potravou pre diabetikov.
  • Normalizuje činnosť tráviaceho traktu.
  • Tonizuje aktivitu nervového a hormonálneho systému.
  • Lieči zápal močových ciest.
  • Blahodárne ovplyvňuje pankreas (pankreas).
  • Má mierne preháňavý a močopudný účinok, odstraňuje jedovaté splodiny z tela.
  • Lieči pľúcnu a infekčnú žltačku.
  • Upokojuje nervovú sústavu, prináša pokojný spánok.
  • Lieči ekzémy a vyrážky, anémiu, ochorenie žlčníka, srdcového svalu, reumatické choroby, obličkové kamene, silikózu pľúc.
  • Má antibakteriálne účinky.
  • Významne znižuje hladinu cholesterolu.
  • Blahodárne pôsobí na červené krvinky.
  • Má pozitívny vplyv na doplnenie energie a povzbudenie vytrvalosti, na zlepšenie koncentrácie a taktiež sa odporúča osobám trpiacim psychickou labilitou a podráždenosťou.
  • Dodáva chuť do jedla.
  • Zvyšuje potenciu a plodnosť.
  • Zmierňuje problémy s bolesťami hlavy alebo búšením srdca.
  • Má vynikajúci účinok pri liečbe nádchy, chrípky a vírusových ochorení.
  • Je úžasným doplnkom pri liečbe antibiotikami.
  • Reguluje celkovú činnosť vnútorných orgánov.
  • Rozpúšťa usadeniny vo vnútri žíl a tepien. Pri terapii "odvápnenia" žíl a tepien je nutné začať opatrne, pretože už jednorazové požitie jednej polievkovej lyžice peľu môže uvoľniť také množstvo usadenín, ktoré môže spôsobiť upchatie ciev.3

Využitie peľu v kozmetike

Tiež peľ nachádza využitie v kozmetike, podporuje rast vlasov a nechtov, odporúča sa na krehkú a praskajúcu pokožku.4 Pridáva sa do suchých šampónov, krémov na ošetrenie pokožky, tonizujúcich alkoholických roztokov a využíva sa tiež v pleťových maskách.
Vyskúšať môžete napríklad túto: rozmiešajte jednu kávovú lyžičku namletého peľu s čerstvým žĺtkom. Zmes naneste na pleť, zľahka vmasírujte a nechajte pôsobiť aspoň pol hodiny. Pleť je po aplikácii tejto masky vláčna, dobre prekrvená a pružná.5 Takéto kozmetické prípravky používali pre krásu už ženy egyptskej a starého Ríma.

Ako používať včelí peľ?

Peľ je možné konzumovať klasicky po lyžičkách bez nutnosti akejkoľvek úpravy. Môžete ho zapiť neperlivou vodou alebo studeným čajom. Prípadne rozpustiť v mlieku, ovocných šťavách či kašu z ovsených vločiek, zamiešať do jogurtu, marmelády, tvarohu, smoothie alebo medu. Nesmiete ho však primiešavať do žiadnych tepelne spracovaných pokrmov, rýchlo sa tým strácajú vitamíny. Používanie je potom výslovne zakázané pri ochorení obličiek, nádorových ochoreniach a prvé 3 mesiace tehotenstva.

Peľ je možné užívať dlhodobo a môžu ho užívať aj deti. Odporúčaná dávka včelieho peľu je 20 g denne. Udržiavacia dávka, alebo ak užívate včelí peľ preventívne, stačí vám polovičná dávka (teda zhruba 10 g), rovnako ako deťom. Peľ si doprajte aj niekoľkokrát ročne a užívajte ho pravidelne po dobu 30 dní.6 Včelí peľ postupne pridávajte, až bude množstvo zrniečok zodpovedať odporúčanej dávke. Hoci sa alergické reakcie pri ústnom podaní objavujú len zriedka, pokiaľ by sa v priebehu užívania prejavili nepriaznivé účinky, užívanie ukončite. Pokiaľ trpíte nízkym tlakom, je ideálne užívať peľ na noc.

Dobré preventívne a liečebné výsledky dosiahneme užívaním peľu s medom. Med sa odporúča obohatiť 5% peľu a užívať po 1 až 2 lyžičkách ráno a večer. Každodenné užívanie peľu s medom už po krátkom čase citeľne zlepší celkový stav organizmu. Vysoký obsah bielkovín, voľných aminokyselín, minerálnych a hormonálnych látok v peľu pôsobí regeneračne na bunky v našom organizme. 7

Ak vás trápi peľová alergia, vyskúšajte vyššie (vo výpočte využitia peľu) spomínaný Hromničný recept, využívaný pri liečbe sennej nádchy. Táto terapia peľom spočíva v desenzibilizácii organizmu. Pokiaľ človek alergický na peľ pravidelne v zimných mesiacoch užíva peľ, poprípade kvetový med obsahujúci peľové zrná, prejavy peľovej alergie sa po čase miernia, až niekedy úplne vymiznú. Peľové zrná sa do ľudského tela nedostávajú dýchacími orgánmi, ktoré sú na peľ veľmi citlivé, ale zo zažívacieho traktu. Tak vyvolajú, aj keď malú, odozvu v zmysle tvorby protilátok. Peľ aj med by mal pochádzať z pacientovho okolia, pretože obsahuje alergény spôsobujúce sennú nádchu.8

Tajomstvo včelárov: nakvasený včelí peľ

Rúskovaný včelí peľ odporúčame pre lepšiu stráviteľnosť nechať nakvasiť.

Recept je skutočne jednoduchý:

Prevarte 40 ml vody a zmiešajte s 25 g medu a 100 g včelieho peľu. Dôkladne premiešajte a prelejte do otvoreného pohára. Tú nechajte zhruba 3 dni v izbovej teplote. Potom môžete nakvasený včelí peľ konzumovať. Štvrtý deň už ale v izbovej teplote zostať nemôže, pretože potrebuje chladnejšie prostredie špajze či chladničky. Nakvasený včelí peľ konzumujte ideálne pol hodinky pred jedlom.

Pozor: Včelí peľ perga už procesom kvasenia prešiel priamo v úli, takže už ho nemusíte opakovať znova.

 

1 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 72

2 Eva Exnerová: bakalářská práce Význam včelích produktů pro člověka, jejich původ adostupnost v Mladé Boleslavi a okolí; Hradec Králové 2015, Univerzita Hradec Králové, Přírodovědecká fakulta,Biologická katedra; str. 31

3 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 73

4 Marie Kubalová: bakalářská práce Včelí produkty v kosmetice; 2013, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická; str. 32

5 Eva Exnerová: bakalářská práce Význam včelích produktů pro člověka, jejich původ adostupnost v Mladé Boleslavi a okolí; Hradec Králové 2015, Univerzita Hradec Králové, Přírodovědecká fakulta,Biologická katedra; str. 33

6 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 74, 75

7 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 75

8 Bc. Zuzana Daďová: diplomová práce Včelí produkty; 2011; Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická; str. 21

9 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 72

Zdroj: preložené z článku na stránke www.pleva.cz

Tento e-shop obsahuje aj alkoholické nápoje.
Vstup je povolený iba osobám starším ako 18 rokov.